DPB obstaráva nové električky a trolejbusy

11.11.2012 Bratislava

Bratislava 11. novembra (TASR) – Po Bratislave by mohli jazdiť nové električky a trolejbusy. Dopravný podnik Bratislava (DPB) vyhlásil začiatkom novembra verejné obstarávanie na nové vozidlá. Spolufinancovať by sa mali z eurofondov z Operačného programu Doprava.

Na električky vyhlásil dopravca dva tendre. Jeden na nákup 15 jednosmerných električiek, druhý na nákup 15 obojsmerných. V oboch prípadoch by mali nízkopodlažné veľkokapacitné električky stáť 108 miliónov eur bez DPH. Od uchádzača žiada pri oboch tendroch poskytnutie údržby na 15 rokov a opciu na ďalších 15 vozidiel. Uchádzači môžu predkladať svoje ponuky do 28. decembra.

Pri trolejbusoch plánuje nakúpiť 15 sólo vozidiel, 15 sólo vozidiel s pomocným pohonom a 50 kĺbových trolejbusov. Hodnota tejto zákazky je vyše 70 miliónov eur bez DPH. Pre každý trolejbus žiada údržbu počas ôsmich rokov a opciu na ďalších 20 kĺbových a 20 sólo trolejbusov bez pomocného pohonu. Uchádzači môžu predkladať svoje ponuky do 7. decembra. Lehota na dodanie vozidiel je v oboch prípadoch 48 mesiacov od zadania zákazky.

Pri vyberaní víťaza bude rozhodovať ekonomicky najvýhodnejšia ponuka, v ktorej sa bude hodnotiť celková cena vozidiel, cena údržby jedného vozidla na jeden rok a úroveň technického riešenia. Vo všetkých tendroch plánuje dopravca použiť elektronickú aukciu.

Rezort dopravy dal zelenú

Zelenú električkám a trolejbusom dalo minulý mesiac ministerstvo dopravy. Šéf rezortu Ján Počiatek zastavil projekt podzemného vlaku, odôvodnil to štúdiou realizovateľnosti, ktorá projekt neodporučila. Vyše 420 miliónov eur by sa tak malo použiť na nákup prímestských a regionálnych vlakov v Bratislavskom a Košickom regióne, rekonštrukciu bratislavského Starého mosta a výstavbu električkovej trate do Petržalky, na nákup nových električiek v Bratislave a Košiciach, na nové trolejbusy v Bratislave a modernizáciu električkových tratí.

Bratislavský magistrát už jednu nízkopodlažnú električku v uliciach mesta testoval. V júni zadarmo jazdil metropolou moderný Bombardier. Mesto vtedy tvrdilo, že je len ukážkou toho, ako možno modernizovať vozový park a nespájalo testovanie s tým, že práve Bombardier by mal v budúcnosti jazdiť v hlavnom meste. "Električky bude teda dodávať tá spoločnosť, ktorá dá najlepšiu ponuku z hľadiska ceny, energetickej úspory, modernosti, nízkopodlažnosti alebo bezbariérovosti," uviedol v júni hovorca primátora Ľubomír Andrassy.
 

Vyberte región